figure figure

Myter om “Hvad er søvnparalyse”

Der går mange vandrehistorier om søvnparalyse, og du er garanteret stødt på en myte eller to om det mere eller mindre vanvittige fænomen. For selvom søvnparalyse helt fysisk er ganske harmløst, beretter langt de fleste om ubehagelige oplevelser, der faktisk kan være svære at ryste af sig igen.

Nogle fortæller om en kvælende fornemmelse – men det, der typisk går igen er følelsen af, at noget presser en på brystet. Og i den halvvågne halvsovende tilstand, kan hjernen spille en et puds. Derfor kan søvnparalyse opleves som et mareridt – bare den slags, hvor du stadig er vågen, lammet og ude af stand til at gøre noget.

Sand eller falsk – fænomenet om en uhyggelig dame

Forestil dig det her: 

Du har lagt dig til at sove, men er blevet fanget mellem søvn og at være vågen. Det betyder, at din krop sover – den er lammet. Selvom du føler dig ved fuld bevidsthed, er din krop tung, og du kan ikke bevæge dig. Du er ikke i nogen drømmeverden – du er i dit eget soveværelse og kan se alt, som det ser ud.

Der er bare én ting, der er anderledes: En mørk skikkelse i det ene hjørne, som har en lidt for genkendelig form – som et menneske.

Den mørke skikkelse bevæger sig mod dig, og selvom du føler, du kæmper i mod og skriger, gør din krop ingenting. Den mørke skikkelse sætter sig oven på dit bryst, og du mærker derfor en trykkende fornemmelse. Men det stopper ikke her – skikkelsen tager om din hals, og du føler, du har svært ved at trække vejret. Ja, du føler faktisk, at du bliver kvalt.

Pludselig er skikkelsen væk, og du vågner…

… badet i sved og med et åndedræt som en, der lige havde løbet et maraton. 

Rigtig mange, der har oplevet søvnparalyse beretter om præcis den samme oplevelse. Og for mange tager den mørke skikkelse form som en gammel dame, heks eller andet uhyggeligt væsen, vi nok bedst kender fra gysergenren.

Selvom søvnparalyse ofte kun står på i sekunder eller minutter, føles det som en evighed for den, der oplever det – og ud fra ovenstående er det næppe en situation, du håber på sker.

Men så er spørgsmålet bare: Hvor almindelig er søvnparalyse i virkeligheden, og er der noget, du kan gøre for at undgå det?

Søvnparalyse er mere almindeligt, end du tror

Der er ikke den helt store enighed om, hvor almindeligt søvnparalyse faktisk er. Nogle studier viser, at mindst 30 procent af alle oplever søvnparalyse mindst én gang i deres liv, mens andre studier viser, at det kun er 10 procent af alle mennesker, der oplever det.

Du er mere tilbøjelig til at opleve søvnparalyse symptomer hvis:

  • Du lider af en eller flere psykiske lidelser (særligt, hvis du lider af PTSD og/eller panisk angst)
  • Har narkolepsi (en tilstand, hvor du pludselig får stærk trang til at sove)
  • Du lider af angst, stress eller andet, der kan påvirke din søvnkvalitet.
  • Du har et uregelmæssigt sovemønster – bliver du ofte vækket om natten, eller har du skiftende arbejdstider, er der større sandsynlighed.
  • Din sovestilling er forkert eller du sover dårligt på grund af fx en dårlig seng. Din søvnkvalitet helt generelt kan have meget at sige ift. at opleve søvnparalyse.

Når det er sagt, kan alle mennesker opleve søvnparalyse – uanset hvor sund og rask, du ellers er.

Overtro og søvnparalyse – sådan så man på søvnparalyse i “gamle dage”

I dag findes der en videnskabelig forklaring på, hvorfor søvnparalyse opstår – men I gamle dage, hvor man ikke havde samme ressourcer og viden, måtte man ty til overtro for at forklare det som regel ret uhyggelige fænomen.

Og fordi så mange kunne berette om en ond tilstedeværelse eller ligefrem mørke skikkelser, tog overtroen det som et tegn på, at man skulle straffes, fordi man ikke havde opført sig ordentlig eller gjort noget, der lå uden for samfundets dengang stramme rammer.

Man troede altså, at en trold eller heks (gammel dame) kom om natten for at straffe en for ens synder.

Kan søvnparalyse forklare alien-oplevelser?

I sammenhæng med de overtroiske beretninger, har flere mennesker gættet på, at mange “Alien-encounters” måske kan forklares ved, at folk i virkeligheden har oplevet søvnparalyse.

Her man kan nemlig godt få en ud af kroppen-oplevelse – og måske alien-entusiaster er mere tilbøjelige til at se den mørke skikkelse som en alien?

Søvnparalyse kan trods alt føles så virkeligt, at der er flere meldinger om, at folk har ringet til politiet for at anmelde et fremmed menneske i deres hjem.

Historier om søvnparalyse fra hele verden

Søvnparalyse er langt fra noget lokalt fænomen, og fordi det simpelthen skyldes menneskekroppen og hjernen, er der beretninger om søvn paralyse fra alle verdens hjørner.

  • I Japan kaldes søvnparalyse for “kanashibar”, hvilket oversat mere eller mindre betyder “at være fastbundet til sengen”
  • I Kina kaldes søvnparalyse derimod for “spøgelsesundertrykkelse
  • I Afrika omtales søvnparalyse som “en djævel, der ridder på ryggen”
  • I USA er søvnparalyse ofte kædet sammen med alien-bortførelser

Søvnparalyse behandling – er der noget, du selv kan gøre?

Man ved stadig meget lidt om søvnparalyse, og derfor findes der ikke nogen direkte søvnparalyse behandling.

Det, du kan gøre, er at leve sundt og sørge for at have nogle gode og faste søvnrutiner.

Hvis du oplever søvnparalyse, er eksperternes råd, at du simpelthen ikke kæmper i mod. Derudover beretter flere om, at de har haft held med at forvandle søvnparalyse til det, der kaldes lucid dreaming (på dansk kaldes det at “klardrømme”), hvor du får 100% kontrol over dine drømme.

De mest almindelige søvnparalyse symptomer

Er du i tvivl om, hvorvidt det er søvnparalyse, du har oplevet? Eller vil du simpelthen bare gerne kunne genkende tegnene? Søvnparalyse behandling bliver selvfølgelig nemmere, når du ved, at det er søvn paralyse, der er tale om.

Her er de mest almindelige tegn og søvnparalyse symptomer:

Søvn paralyse opstår oftest, når du skal til at falde eller i søvn eller er ved at vågne – det vil sige i overgangsstadiet fra søvn til vågen og omvendt. Det er her, du føler dig “muskelsvag”.

Du kan ikke bevæge dig, tale eller reagere – lige meget, hvor meget du prøver

Du kan opleve hallucinationer i forskellige grader:

  • Den første er, at du oplever en ond tilstedeværelse i rummet, som efterfølgende kan udvikle sig til enormt realistiske hallucinationer, hvor du ser en mørk eller sort skikkelse i hjørnet af rummet.
  • Den anden type kaldes for incubus-hallucinationer (incubus betyder mandlig dæmon). Det beskrives ofte som et pres mod brystet eller som om, de er ved at blive kvalt og får åndedrætsbesvær – som regel føles det også som om, den fremmede skikkelse sidder oven på dig.
  • Den tredje type kaldes for vestibulær-hallucinationer, der sjældent opleves sammen med de to andre typer (som ellers ofte opleves sammen i forskellige stadier). Her opleves det, der normalt kaldes for en ud-af-kroppen-oplevelse, hvor du fx føler, at du svæver over din seng.

Søvnparalyse kan selvfølgelig opleves forskelligt, og der findes også beretninger, der er en smule anderledes end dem, du kan læse om ovenfor – men oplever du noget lignende, kan du være ret sikker på, at det er fordi, du har oplevet søvnparalyse. Fordi hjernen og kroppen reagerer på en bestemt måde, er det derfor også de samme beretninger og oplevelser, der går igen.