Sådan indretter du det perfekte kollegieværelse

Skrevet af Anne Larsen

Som studerende kan det være svært at få råd til en stor lejlighed i byen, og man må ofte affinde sig med få kvadratmeter og lokaler til deling. I den forbindelse kan der også opstå udfordringer med indretningen, da man skal få plads til det hele på et lille areal.

Men hvordan indretter man sig bedst på få kvadratmeter? Og hvad er vigtigt at prioritere?

Undgå de store møbler

Hvad enten man som studerende bor på et kollegieværelse eller man deler en lejlighed med en bofælle, så vil der ofte være få kvadratmeter at gøre med. I langt størstedelen af alle tilfælde vil man have ét værelse til sig selv, og så vil køkkenet, badeværelset og eventuelt et opholdsrum være til fælles brug.

Det betyder at man i ét rum både skal have sit soveværelse, sin stue, måske et kontor og eventuelt en spisestue. Da rummet skal have flere funktioner er det vigtigt at man ikke benytter sig af for store møbler.

Vælger man for eksempel en trekvartseng frem for en dobbeltseng, så er rummet ikke udelukkende et soveværelse, og man kan få plads til et sofa-hjørne eller et arbejdsbord. På samme måde bør man også undgå den helt store sofa i moduler, så man ikke skal undvære et spisebord, en boghylde eller noget helt tredje.

Det er en god idé at vælge møbler som kan tjene flere formål, som for eksempel en sovesofa eller et bord der kan slås ud, når man har gæster. På den måde kan man opfylde flere af sine kriterier med de samme møbler.

Det er godt at dele

For nogle studerende kan det være en smule intimiderende at skulle dele visse rum med andre mennesker. Man kan måske fra sine forældres hjem, hvor man kun har skulle dele med de nærmeste familiemedlemmer. På et kollegie eller i en dele-lejlighed vil man ofte skulle dele alt fra service, til bad og til vaskemaskine med andre unge.

Men at bo helt for sig selv vil ofte være dyrt, og er man på udkig efter studievenlige værelser til leje i København, Aarhus eller Odense, så er det næsten uundgåeligt at man skal dele med andre.

At dele betyder at man også deler udgifterne, hvilket er særdeles fordelagtigt for en studerende. Pengene er som regel få mens man studerer, og har man mulighed for at dele husleje, madbudget og elregninger med én eller flere mennesker, så kommer man nemmere igennem studietiden.

Selvom det måske er en smule grænseoverskridende i starten, så vil de fleste opleve at der også er gode oplevelser ved at dele hjem med andre. Man kan for eksempel være fælles om madlavningen og på den måde etablere venskaber eller man kan hjælpe hinanden med huslige pligter, så man ikke altid står alene med al arbejdet.

Drømmer man om at bo alene i en lejlighed, hvor man både har eget køkken, bad, stue og soveværelse, så bør man eventuelt udskyde denne drøm indtil pengestrømmen er jævn, og man derfor kan betale de nødvendige udgifter med sin lønning.